Selecteer een pagina

Over Brusselse saffraanvelden

Van witloof en Belgisch witblauw rund naar akkerbouw en saffraan. Ontdek het verhaal van Iris en Danny, de gezichten achter Brusselse Saffraanvelden.

Van Witloof naar Saffraan, van wit naar rood goud.

Op een boerderij waarvan de roots teruggaan tot 1771, in Brussegem, vlak bij onze mooie hoofdstad Brussel, werd Belgisch wit/blauw rund gehouden en grondwitloof geteeld. Een kleinschalig familiebedrijf waar met veel goesting en passie gewerkt werd om producten van topkwaliteit aan te bieden.

De passie voor het boeren is een virus waar geen vaccin tegen bestaat. Meewerken op de boerderij is een evidentie en een levenswijze en dit al voor de 4de en 5de generatie. Wij zoeken nu onze eigen weg en maken ons eigen verhaal.

Grondwitloof en Belgisch Wit/blauw rund hebben plaatsgemaakt voor akkerbouw en Saffraan. Saffraan was een verrassende en uitdagende keuze die perfect past in onze kleinschaligheid. Het is een biologische product dat zeer dankbaar is met een gezonde bodem. En net dat is ons dierbaarste kapitaal en onze grootste zorg – onze grond met een gezond bodemleven.

Van bloem tot saffraan

Saffraan is een bijzonder kruid dat het resultaat is van de gedroogde, rode meeldraden uit de bloem van de saffraankrokus (Crocus Sativus). De saffraankrokus is de enige in zijn soort met rode meeldraden en met een bloeiperiode in oktober. Door het droogproces krijgt saffraan zijn unieke geur en kleur. De teelt ervan vraagt een enorme handenarbeid wat mee de prijs van het product bepaalt.

Saffraan heeft zijn tijd nodig tijd om te ‘rijpen’. Na het oogsten en drogen, moet je nog enkele weken geduld hebben voor het kan gebruikt worden. Saffraan is een beetje als wijn, deze wordt beter en complexer met de tijd. Je kan hem 3 jaar bewaren.

Onze oude witloofhof geeft ons nu een paarse bloemenpracht in oktober. Het is een uit de hand gelopen hobby die wij verder willen uitbouwen met passie en aandacht voor kwaliteit en puurheid.

Met veel passie gemaakt door ons, Iris &  Danny